Eerste Limburgs Zorgcentrum voor Seksueel Geweld geopend in Genk

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

CD&V-Kamerlid Nawal Farih pleit voor Limburgs zorgcentrum na seksueel geweld

In Bilzen deelde Vrouw & Maatschappij (CD&V) naar jaarlijkse gewoonte witte lintjes uit tegen geweld op vrouwen. “Momenteel zijn er drie zorgcentra in Gent, Luik en Brussel”, zegt federaal parlementslid Nawal Farih die al vroeg uit de veren was om flyers uit te delen. “Binnenkort komen er daar nog drie bij in Antwerpen, Leuven en Charleroi. In een volgende fase moet ook Limburg een centrum krijgen.”

Samen met nationaal voorzitter Liesbeth Maris, voorzitter van Trots op Bilzen Koen Moermans, een handvol CD&V-mandatarissen en enkele vrijwilligers deelde Farih witte lintjes aan het Bilzerse station uit om iedereen ervan te overtuigen geweld tegen vrouwen te stoppen. Een van de actiepunten: meer specifieke informatiecampagnes over de zorgcentra na seksueel geweld. “Maar naast sensibiliseren, willen we ook concrete hulp voorzien in ieders nabije omgeving”, vervolgt Farih. “Iedereen moet terecht kunnen in een ‘safe house’ voor voor medische zorg, juridische begeleiding, opvolging en veiligheid. Een zorgcentrum is dan ook 24 op 24 en 7 dagen per week open.”

Onderschat probleem

600 slachtoffers. Dat was de slordige optelsom die in acht genomen werd bij de oprichting van de eerste drie centra in 2017. “Achteraf bleek dat een flinke onderschatting”, zegt de Genkse volksvertegenwoordiger. “In 18 maanden tijd vonden maar liefst 1.281 slachtoffers de weg naar één van die centra. Door de patiëntgerichte aanpak van de centra, komen de slachtoffers er vaak sneller bovenop. Een zorgcentrum is niet enkel belangrijk voor de nazorg. Een centrum zorgt ook voor sensibilisering en taboe-vermindering rond dit thema. Vrouwen gaan zich makkelijker geneigd voelen om over hun slechte ervaring te spreken als hulp laagdrempelig aangeboden wordt.”

Centrum in Limburg

Gemiddeld zijn er in ons land 8,5 aangiftes van verkrachting per dag en komt 1 op 4 vrouwen in aanraking met geweld in een relatie. Voormalig minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) maakte begin 2019 extra budget vrij voor een verdere uitrol van zorgcentra naar andere provincies. Over een centrum is Limburg is er voorlopig nog geen sprake. “Nochtans zou ook onze provincie een zorgcentrum goed kunnen gebruiken”, vindt Kamerlid Nawal Farih. “Alle slachtoffers hebben ondersteuning nodig, ongeacht de regio waar ze in wonen. Mijn collega’s en ik zullen in de Kamer pleiten voor minimaal 1 zorgcentrum per provincie.”

Deel dit bericht:

 
 

Nieuws

Cd&v: Kies voor uw zekerheid

“Kies zekerheid.” Met die slogan trekt onze partij de laatste weken van de campagne in. Cd&v wil Vlamingen meer dan ooit zekerheid bieden.

Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v: “We leven vandaag in uiterst onzekere tijden. Op geopolitiek vlak staat de wereld zowel in het Midden-Oosten als dichter bij huis in Oekraïne in brand. Mensen maken zich zorgen over wat de toekomst zal brengen, over het feit of ze op het einde van de maand zullen rondkomen of dat ze nog een huisarts zullen vinden in de buurt. Het antwoord op deze vragen vind je niet bij de extremen, niet bij partijen die uw leven van wieg tot doodskist willen controleren, niet bij partijen die enkel rijden voor de grote vermogens. Kies je voor cd&v, dan kies je voor zekerheid. De zekerheid op meer netto, meer tijd en meer veiligheid.”.

Vechten voor Limburg

Cd&v-lijsttrekker Nawal Farih lanceert campagne “Limburgs Gevecht”

Cd&v-lijsttrekker voor het federaal Parlement Nawal Farih lanceert haar campagne “Limburgs Gevecht”. Vechten voor Limburg, gezondheid, koopkracht en veiligheid, dat is dé boodschap in de campagne van Nawal Farih. Voor de start van de campagne trekt ze letterlijk de bokshandschoenen aan.

Eindelijk! Regering werkt oplossing uit voor terugbetaling logopedie

Het kernkabinet heeft een oplossing uitgewerkt voor de terugbetaling van logopedie voor kinderen met bepaalde stoornissen of een IQ lager dan 86. Voor kinderen met autisme, een IQ onder de 86 of een taalontwikkelingsstoornis is er al sinds 1996 geen terugbetaling meer voorzien voor een-op-eensessies bij de logopedist. In 2019 werd er een wet gestemd die dat moet rechttrekken, maar een uitvoeringsbesluit kwam er nog niet. Daarvoor is een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) nodig, maar die laat op zich wachten.