Interview TVL: cd&v wil medische haarwerken goedkoper maken

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Ook in de gezondheidssector is de inflatie van de voorbije maanden voelbaar, met name in de prijs van haarprotheses om medische redenen. Cd&v-Kamerlid Nawal Farih wil haarwerken goedkoper maken door een indexering op de terugbetaling van haarwerken door te voeren.

Als gevolg van ziekte, ziektebehandeling of trauma kan haarverlies bij zowel mannen als vrouwen optreden. Een medisch haarprothese kan voor deze mensen een oplossing bieden. De gemiddelde prijs van een haarwerk in kunstvezel was tot voor kort 750 euro. De gemiddelde prijs voor haarwerk gemaakt met echt haar, dewelke vaker de voorkeur draagt van patiënten, lag gemiddeld op 2.000 euro. Die prijzen zijn sinds kort sterk gestegen en loopt nu al snel op tot 2.500 euro.

Indexering

Bij koninklijk besluit van 24 oktober 2002 werd er een vergoeding van 180 euro voorzien als tegemoetkoming in de prijs van medische haarprotheses. “Door de recente prijsstijgingen is die echter veel te beperkt”, waarschuwt Farih. Ze vraagt daarom aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om dit koninklijk besluit te herbekijken.

In 2021 verlaagde cd&v in samenwerking met minister van Financiën Van Peteghem de btw voor medische haarprothesen al van 21% naar 6%. “Dat betekende reeds een belangrijke financiële aderlating”, zegt Farih. “Maar we zijn er nog niet. De btw-verlaging is ondertussen deels ingehaald door de hoge prijsstijgingen ten gevolge van de inflatie. Het is dan ook nodig dat er nu ook naar een indexering komt op de tegemoetkoming forfait voor haarwerken. Zodat deze in verhouding is met de gestegen prijzen voor medische haarprotheses.”

Minister Vandenbroucke gaf toe dat de tegemoetkoming ongewijzigd is gebleven en dus ook gedateerd is, maar geeft aan dat een herziening van het KB van 2002 en dus een indexering van de tegemoetkoming niet in de pijplijn zit.

“Patiënten met haarverlies willen het liefst van al een natuurlijke look aanhouden. De impact van haaruitval mag op sociaal vlak niet onderschat worden. Het antwoord van de minister beperkt zich in plannen tot het goedkoper maken van alternatieven zoals sjaaltjes en mutsen. Maar deze alternatieven bieden geen antwoord aan de patiënten. Een haarprothese is voor hen vaak een belangrijke mentale verlichting van de gevolgen van hun ziekte. besluit Farih.

 

Nieuws

Cd&v: Kies voor uw zekerheid

“Kies zekerheid.” Met die slogan trekt onze partij de laatste weken van de campagne in. Cd&v wil Vlamingen meer dan ooit zekerheid bieden.

Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v: “We leven vandaag in uiterst onzekere tijden. Op geopolitiek vlak staat de wereld zowel in het Midden-Oosten als dichter bij huis in Oekraïne in brand. Mensen maken zich zorgen over wat de toekomst zal brengen, over het feit of ze op het einde van de maand zullen rondkomen of dat ze nog een huisarts zullen vinden in de buurt. Het antwoord op deze vragen vind je niet bij de extremen, niet bij partijen die uw leven van wieg tot doodskist willen controleren, niet bij partijen die enkel rijden voor de grote vermogens. Kies je voor cd&v, dan kies je voor zekerheid. De zekerheid op meer netto, meer tijd en meer veiligheid.”.

Vechten voor Limburg

Cd&v-lijsttrekker Nawal Farih lanceert campagne “Limburgs Gevecht”

Cd&v-lijsttrekker voor het federaal Parlement Nawal Farih lanceert haar campagne “Limburgs Gevecht”. Vechten voor Limburg, gezondheid, koopkracht en veiligheid, dat is dé boodschap in de campagne van Nawal Farih. Voor de start van de campagne trekt ze letterlijk de bokshandschoenen aan.

Eindelijk! Regering werkt oplossing uit voor terugbetaling logopedie

Het kernkabinet heeft een oplossing uitgewerkt voor de terugbetaling van logopedie voor kinderen met bepaalde stoornissen of een IQ lager dan 86. Voor kinderen met autisme, een IQ onder de 86 of een taalontwikkelingsstoornis is er al sinds 1996 geen terugbetaling meer voorzien voor een-op-eensessies bij de logopedist. In 2019 werd er een wet gestemd die dat moet rechttrekken, maar een uitvoeringsbesluit kwam er nog niet. Daarvoor is een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) nodig, maar die laat op zich wachten.